Savusauna

Savusauna – Saunomisen suurinta juhlaa!

Savusaunassa saunominen on mieleenpainuva elämys ja sosiaalinen tapahtuma, joka pitäisi jokaisen päästä kokemaan. Monen suomalaisen mielestä savusauna tarjoaa parhaan mahdollisen saunomiselämyksen, savun tummentamista seinistä huokuva lämpö, suuren kivimäärän aikaansaama pehmeä löyly, savusaunan tuoksu ja tuore koivuvasta kuuluvat olennaisena osana tähän elämykseen.

Sun Sauna tuo savusaunan 2000-luvulle perinteitä kunnioittaen, tutustu savusaunoihimme ja ole yhteydessä meihin niin suunnitellaan yhdessä miten sinun savusaunasi toteutetaan. 

Tunnetun savusaunan kehittäjän, Savumatin eli Matti Ahosen, tekemät ratkaisut ovat vuosikymmenien ajan hiottuja ja edelleen toimivia. Hyödynnämme niitä savusaunojemme toteutuksissa, sillä mielestämme ne parantavat suomalaista savusaunaa ja säilyttävät arvokasta perinnettä. Esimerkiksi savusaunamme kiuas on hänen suunnittelemansa.

Hirrestä tehty savusauna viestii perinteestä ja kutsuu saunomaan

Hirsirakennukselle ominaisen ulkonäön synnyttävät hirsipelkan koko ja nurkan rakenne. Massiivinen pelkka pitkällä nurkalla tai lohenpyrstösalvoksella ovat molemmat vanhaa perinnettä. Haapapelkka on arvostetuin materiaali savusaunaan, mutta Sun Sauna tarjoaa vaihtoehtoisesti myös kuusipelkkaa. Hirren vahvuus on 150 mm, ja hirsiä on 11-13 kappaletta seinää kohti. Piilutettu ulkopinta henkii käsityöperinteistä.

savusauna75536

Savusaunan kiuas - löylyn henki, tuoksu ja tunnelma

Palotila on ladottu tulenkestävästä tiilestä. Savusaunan kiukaassa palava puu saa riittävän määrän ilmaa palopesän pohjalla olevan arinaritilän läpi. Savukaasu virtaa palotilan tiililadontaan jätetystä aukotuksista löylykiviin, minkä ansiosta ne lämpenevät tasaisesti. Koko kivitila on lämmityksen loppuvaiheessa noeton, eikä sieltä purkaudu ”kitkua” saunomisen aikana.

Kiukaan vaippa on vuolukiveä. Se varaa hyvin lämpöä ja on lisäksi helppo asentaa. Kivet kiinnitetään toisiinsa terästapeilla, mikä mahdollistaa lämpölaajentumisen. Tapitetun rakenteen ansiosta kiuas kestää satoja lämmityskertoja. Kiuaskivet ja palotilan tulitiilet voidaan vaihtaa tarvittaessa.

 DSC7230

Palomuuri kiukaan taustalla – saunatontun kotivakuutus

Palomuuri muurataan harkoista. Seinän ja palomuurin väliin jää noin 50 mm ilmatila, joka ilmastoidaan lattian ja katon rajaan hirren läpi tehdyillä aukoilla. Ilmastoinnin tehtävänä on kuljettaa palava kaasu ulos lämmityksen aikana. Kuopion Pelastuslaitoksen tekemässä kokeessa on todettu, että rakenne estää kaasun syttymisen palomuurin ja seinän välisessä tilassa.

Runsaasti lämmintä pesuvettä – ripaus ylellisyyttä savusaunaan

Kiukaan päälle asennetussa, ruostumattomassa vesisäiliössä pesuvesi lämpenee 80 asteeseen kiukaan lämmityksen aikana. Säiliö on varustettu ylivuotoputkella, ja sen tilavuus on 80-100 litraa. Säiliö toimii samalla myös palomuurina kattoa vasten eikä vie tilaa lattialta tai ole esteenä löylyä heitettäessä. Vesi lasketaan käyttöön turvallisesti ovipielessä olevan hanan kautta.

 DSC7242

Savusaunanlaude ja kattopanelointi tuppeen sahatusta ja höylätystä haavasta – käsityönä tilaan sovitettuna

Vahvasta haapalankusta käsintehty laude on savusaunan tyyliin ja arvoon sopiva jota sopii ylpeänä esitellä. Savusaunan lauteet valmistetaan perinteisesti kauniisti harmaantuvasta haapalaudasta käsityöperinteitä kunnioittaen. Lauteen etulaidat veistetään parkkuuraudalla puhtaaksi jolloin niihin saadaan hieno, karhea kirvestyön jälki näkyviin. Sun Saunan tapaan lauderallit ovat tietenkin irrotettavissa puhdistusta varten. Leveällä, kanttaamattomalla haapalaudalla tehty sisäkatto on tyyliltään sopusoinnussa seinähirsien kanssa. Haapa on hyvä materiaali myös siksi, että se ei vuoda pihkaa.

Pihasauna valmiiksi kasattuna, paikalle tuotuna

Vakiosavusaunamme on mitoitettu kuljetettavaksi täysin käyttövalmiina asiakkaan tontille. Vakiosaunasta on valmiit rakennuslupakuvat. Myymme savusaunoja myös kehinä, joihin sisältyy ovi ja ikkuna, kiuas, vesisäiliö ja laude mittoihin tehtynä. Hirsikehän puumateriaali haapaa tai kuusta. Kysy tarjousta kanttaamattomasta haapapaneelista ja haapalankusta. Varastossamme on kuivattuna eri leveyksiä ja laatuja.

Tarjouspyynnöt ja kysymykset:

info@sunsauna.fi

Huusko Harri, 040 5944 609

savu1 savu2savu3 savu4